Как можете да разберете дали имате зависимост към хазарта?

Хазартна зависимост
Хората залагат поради няколко причини. Повечето го правят за забавление, но има все повече и повече хора, които играят заради пристрастяването си към хазарта. След появата на интернет залозите, тази група стана все по-невидима за обществото, но ефектът и разпространението на хазартната зависимост в никакъв случай не станаха по-малки. Разликата между обикновения играч и зависимия към хазарта играч не е толкова голяма. Има три фактора, които правят разликата.

Фактор едно: Умението да спреш

Първият фактор е, че играчът има умението да спре да залага навреме. Много е важно да можеш да спреш навреме както когато си на печалба, така и когато си на загуба. Хората с пристрастеност всъщност знаят кога да спрат, но просто не го правят.

Фактор две: Контролът да спреш

Когато желанието да играете хазарт е по-голямо, отколкото, например, да посетите вашите приятели или семейство, то това може да означава, че имате проблем. Колкото повече хазартът определя живота ви, толкова по-силно трябва да бие камбаната в главата ви.

Фактор три: Тръпката от хазарта

Приливът на енергия и емоции, които някои получават, докато играят и рискуват да загубят всичко, играе важна роля в създаването на хазартна зависимост. Това е тръпка, която някои хора могат да изпитат само когато залагат.

В публичното пространство витае идеята, че зависимостта към хазарта съществува само заради алчността у играчите, но това не е сред основните причини, поради които съществува това състояние.

Играчите с хазартни проблеми често са уязвими хора, които са се сблъсквали с много проблеми през живота си. Хазартът често им предлага бягство от ежедневната реалност. Докато залагат, те забравят за проблемите си.

Някои комарджии усещат, че не държат живота в ръцете си. Те си мислят, че само чрез хазарт нещата могат да се върнат под контрол. Хазартните печалби могат да се превърнат в мания.

Така или иначе, голяма част от зависимите залагащи са такива главно заради тръпката, която получават при поемането на големи рискове.

Букмейкърските къщи и хазартната зависимост

Както знаете в българското интернет пространство, лиценз за хазартна дейност притежават едва няколко сайта от които само на Ефбет собственик е българин и е пряко ангажиран с проблемите на обществото у нас. Пълно е с букмейкърски къщи, в които всеки пълнолетен гражданин може да постави своите залози но имайте предвид че те са далеч от проблемите на България.

Какви са признаците, че някой е пристрастен към хазарта?

Хората с алкохолна или наркотична зависимост, например, обикновено проявяват явни физически симптоми, които показват пристрастяването. Те са по-лесни за разпознаване, а това е важно, защото семейството, приятелите и специалистите трябва да се намесят навреме. Пристрастеният комарджия е по-труден за познаване.

Трудно е да се разбере дали някой е пристрастен към хазарта, защото:

  • Зависимите отричат, че са пристрастени
  • Те крият много добре какво се случва
  • Липсата на пари и дълговете са лесни за обяснение
  • Играчите не споделят с никого, че залагат